Πώς να Συμπτύξετε Γραμμές στο Excel: 3 Επαγγελματικές Μέθοδοι για το 2026

Μετατρέψτε τα φορτωμένα φύλλα εργασίας σε καθαρούς, οργανωμένους πίνακες ελέγχου — ανακαλύψτε τις επαγγελματικές συντομεύσεις που οι περισσότεροι χρήστες του Excel δεν μαθαίνουν ποτέ.

Δημοσιεύτηκε 19 Ιουν 2026 Τελευταία ενημέρωση 25 Σεπ 2026 7 λεπτά Προβολές: 58
How to Collapse Rows in Excel

Πνίγεστε σε εκατοντάδες γραμμές φύλλου εργασίας; Όταν τα δεδομένα γίνονται αδιαχείριστα, η γνώση του πώς να συμπτύξετε γραμμές στο Microsoft Excel μετατρέπει το χάος σε σαφήνεια. Είτε παρακολουθείτε τριμηνιαία έξοδα, διαχειρίζεστε πωλήσεις ανά περιοχή ή δημιουργείτε πίνακες ελέγχου για τη διοίκηση, η σύμπτυξη γραμμών διατηρεί ορατές τις συνοπτικές πληροφορίες ενώ αποκρύπτει τις αναλυτικές λεπτομέρειες. Αυτός ο οδηγός καλύπτει πέντε επαγγελματικές μεθόδους — από το τυπικό εργαλείο Ομαδοποίησης έως τις προηγμένες τεχνικές Συγκεντρωτικών Πινάκων — καθώς και μια ροή εργασίας που διατηρεί την απόλυτα οργανωμένη προβολή σας κατά την κοινοποίηση σε ενδιαφερόμενα μέρη.

1: Χρήση του εργαλείου "Group" στο Microsoft Excel

Χρήση του εργαλείου Group στο Microsoft Excel

Το εργαλείο Ομαδοποίησης είναι η πιο άμεση οδός του Excel για συμπτύξιμες γραμμές. Δημιουργεί διαδραστικά κουμπιά διάρθρωσης +/- στο αριστερό περιθώριο, επιτρέποντάς σας να εμφανίζετε ή να αποκρύπτετε λεπτομέρειες με ένα μόνο κλικ.


  1. Επιλέξτε τις γραμμές που θέλετε να συμπτύξετε κάνοντας κλικ στους αριθμούς τους.

  2. Μεταβείτε στο Data > Outline > Group.

  3. Κάντε κλικ στο OK όταν σας ζητηθεί.

  4. Παρατηρήστε τα νέα κουμπιά +/- που εμφανίζονται στο αριστερό περιθώριο.

Συντόμευση πληκτρολογίου για σύμπτυξη και ανάπτυξη γραμμών

Ο ταχύτερος τρόπος ομαδοποίησης γραμμών στο Excel χρησιμοποιεί συντόμευση πληκτρολογίου: επιλέξτε τις επιθυμητές γραμμές και πατήστε Alt + Shift + Right Arrow. Για κατάργηση ομαδοποίησης, πατήστε Alt + Shift + Left Arrow.


Συμβουλή ειδικού: Η επιλογή ολόκληρων γραμμών κάνοντας κλικ στους αριθμούς τους (αντί να επισημαίνετε απλώς κελιά) κάνει το παράθυρο Ομαδοποίησης να παρακάμπτει το ερώτημα «Γραμμές ή Στήλες;», εξοικονομώντας ένα κλικ κάθε φορά. Κατά την ομαδοποίηση δεκάδων τμημάτων, αυτή η αποδοτικότητα συσσωρεύεται.


Τα επίπεδα διάρθρωσης εμφανίζονται ως αριθμημένα κουμπιά (1, 2, 3) στην επάνω αριστερή γωνία του φύλλου εργασίας σας. Κάντε κλικ στο «1» για να συμπτύξετε όλες τις ομάδες στο υψηλότερο επίπεδο σύνοψης, στο «2» για να εμφανίσετε ένα επίπεδο λεπτομέρειας, και ούτω καθεξής.

2: Σύμπτυξη γραμμών με Αυτόματη Διάρθρωση

Η Αυτόματη Διάρθρωση είναι η ευφυής λειτουργία ομαδοποίησης του Excel που αναλύει τη δομή του φύλλου εργασίας σας και δημιουργεί αυτόματα συμπτύξιμες ενότητες. Εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο κατά την εργασία με οικονομικές εκθέσεις ή δεδομένα που περιέχουν τύπους.


  1. Βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας περιλαμβάνουν υποσύνολα ή τύπους όπως SUM ή AVERAGE.

  2. Κάντε κλικ οπουδήποτε στο σύνολο δεδομένων σας.

  3. Μεταβείτε στο Data > Outline > Auto Outline.

  4. Το Excel αναλύει τις εξαρτήσεις τύπων και δημιουργεί επίπεδα διάρθρωσης.


Το εργαλείο εξετάζει ποια κελιά αναφέρονται σε άλλα και δημιουργεί μια ιεραρχία. Οι γραμμές σύνοψης που περιέχουν τύπους τοποθετούνται στο κατάλληλο επίπεδο διάρθρωσης, ενώ οι γραμμές λεπτομερειών συμπτύσσονται κάτω από αυτές. Τα οικεία κουμπιά επιπέδων 1, 2, 3 εμφανίζονται αυτόματα.

Πώς λειτουργεί η Αυτόματη Διάρθρωση με υποσύνολα και τύπους

Αν η Αυτόματη Διάρθρωση δεν λειτουργεί, πιθανώς δεν έχετε χρησιμοποιήσει πρώτα τη λειτουργία Data > Subtotal ή το φύλλο εργασίας σας δεν έχει κατάλληλη δομή τύπων. Η Αυτόματη Διάρθρωση απαιτεί λογική που μπορεί να ακολουθήσει — τυχαία δεδομένα δεν ενεργοποιούν τη λειτουργία. Για σύνολα δεδομένων με μηνιαία σύνολα, τριμηνιαίες συνόψεις και ετήσια στοιχεία, αυτή η μέθοδος υπερέχει στην ομαδοποίηση δεδομένων στο Excel δημιουργώντας αμέσως τρία διακριτά επίπεδα σύμπτυξης.


Για να διαγράψετε μια δομή Αυτόματης Διάρθρωσης που δεν παρήγαγε το επιθυμητό αποτέλεσμα, μεταβείτε στο Data > Outline > Clear Outline και ξεκινήστε από την αρχή.

3: Δυναμική σύμπτυξη και ανάπτυξη γραμμών με Συγκεντρωτικούς Πίνακες

Οι Συγκεντρωτικοί Πίνακες λειτουργούν ως το απόλυτο εργαλείο σύμπτυξης, καθώς σας επιτρέπουν να αναδιοργανώνετε και να επαναομαδοποιείτε δεδομένα εν κινήσει. Σε αντίθεση με τη στατική ομαδοποίηση στο Excel, οι δομές Συγκεντρωτικών Πινάκων προσαρμόζονται καθώς μεταβάλλονται οι ανάγκες ανάλυσής σας.


  1. Δημιουργήστε έναν Συγκεντρωτικό Πίνακα από τα δεδομένα σας (Insert > PivotTable).

  2. Προσθέστε πεδία στις γραμμές και τις τιμές όπως χρειάζεται.

  3. Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε στοιχείο στον Συγκεντρωτικό Πίνακα.

  4. Μεταβείτε στο Expand/Collapse.

  5. Επιλέξτε "Collapse Entire Field" για πλήρη σύμπτυξη.


Οι Συγκεντρωτικοί Πίνακες υπερέχουν για μεγάλα σύνολα δεδομένων που απαιτούν συχνή αναδιοργάνωση — δεδομένα πωλήσεων ανά περιοχή, ανάλυση χρονοσειρών ανά τρίμηνο ή αναφορές πολλαπλών κατηγοριών όπου χρειάζεστε διαφορετική εμβάθυνση για κάθε παρουσίαση. Η δυναμική φύση σημαίνει ότι μία δομή εξυπηρετεί πολλούς σκοπούς.

Ομαδοποίηση έναντι απόκρυψης γραμμών: Ποια να επιλέξετε;

Πολλοί χρήστες μπερδεύουν την ομαδοποίηση με την απόκρυψη, αλλά αυτές εξυπηρετούν θεμελιωδώς διαφορετικούς σκοπούς. Η κατανόηση του πότε να χρησιμοποιείτε κάθε προσέγγιση αποτρέπει σφάλματα τύπων και διατηρεί επαγγελματικά πρότυπα παρουσίασης.



























ΧαρακτηριστικόΟμαδοποίησηΑπόκρυψη
ΣκοπόςΟργάνωση ιεραρχικών δεδομένωνΠροσωρινή αφαίρεση από την προβολή
Οπτική ΈνδειξηΚουμπιά διάρθρωσης +/-Καμία (φαίνεται διαγραμμένο)
ΑναστρεψιμότηταΚλικ στο κουμπί +Δεξί κλικ > Unhide
Επίδραση σε ΤύπουςΛειτουργεί με SUBTOTALΜπορεί να σπάσει τύπους SUM
Επαγγελματική ΧρήσηΕκθέσεις, παρουσιάσειςΚαθαρισμός δεδομένων, εστιασμένη εργασία

Η ετυμηγορία: Η απόκρυψη αφαιρεί εντελώς δεδομένα από την προβολή — χρήσιμη για πρόχειρη εργασία, παρωχημένες στήλες ή πληροφορίες που δεν θέλετε ποτέ να δουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Η ομαδοποίηση δημιουργεί μια διαδραστική δομή που διατηρεί τα δεδομένα ενώ ελέγχει την ορατότητα.


Η διάκριση ως προς τους τύπους είναι κρίσιμης σημασίας. Η συνάρτηση SUBTOTAL αγνοεί τις ομαδοποιημένες γραμμές κατά τον υπολογισμό, διατηρώντας ακρίβεια είτε οι ενότητες είναι αναπτυγμένες είτε συμπτυγμένες. Οι τυπικοί τύποι SUM μετρούν τα πάντα ανεξάρτητα από την κατάσταση ομαδοποίησης, κάτι που μπορεί να παράγει παραπλανητικά σύνολα. Κατά τη δημιουργία επαγγελματικών εκθέσεων, η SUBTOTAL διασφαλίζει ότι τα νούμερά σας παραμένουν συνεπή σε διαφορετικά επίπεδα διάρθρωσης.

Βελτιστοποιήστε και απλοποιήστε το φύλλο εργασίας Excel διαδικτυακά

Μόλις το φύλλο εργασίας σας οργανωθεί τέλεια με συμπτυγμένες γραμμές που εμφανίζουν καθαρές συνόψεις, αναδύεται η επόμενη πρόκληση: κοινοποίηση αυτής της προβολής χωρίς χάος. Τα ακατέργαστα αρχεία Excel δημιουργούν προβλήματα — η μορφοποίηση σπάει ανάμεσα σε εκδόσεις, οι παραλήπτες αναπτύσσουν κατά λάθος ενότητες και χάνουν τη δομή που σχεδιάσατε, και εκτίθενται εμπιστευτικές γραμμές λεπτομερειών.


Οι διαδικτυακές πλατφόρμες λύνουν τα προβλήματα ελέγχου εκδόσεων εξαλείφοντας εντελώς τον κύκλο λήψης-επεξεργασίας-αποστολής. Το PDFFly λειτουργεί σε οποιοδήποτε πρόγραμμα περιήγησης σε οποιαδήποτε συσκευή, χωρίς εγκατάσταση ή ενημερώσεις λογισμικού. Αυτό διευκολύνει την ομαδοποίηση στο Excel και τη μετατροπή για κοινοποίηση χωρίς να επιβραδύνεται η ροή εργασίας σας.

Κοινοποίηση συμπτυγμένων φύλλων εργασίας Excel σε ενδιαφερόμενα μέρη

Οι επαγγελματίες χρήστες Excel αντιμετωπίζουν ένα σταθερό πρόβλημα: τα συμπτυγμένα αρχεία είναι ζωντανά έγγραφα που πελάτες ή μέλη ομάδας μπορούν να καταστρέψουν. Ένας τέλεια οργανωμένος πίνακας ελέγχου γίνεται άχρηστος τη στιγμή που κάποιος κάνει κλικ στο λάθος κουμπί διάρθρωσης. Η λύση βρίσκεται στο πάγωμα των δεδομένων σας τη στιγμή της μέγιστης σαφήνειας.

Εξαγωγή συμπτυγμένων γραμμών σε PDF

Εξαγωγή συμπτυγμένων γραμμών σε PDF

Η κοινοποίηση ζωντανών αρχείων Excel σημαίνει κοινοποίηση επεξεργάσιμου χάους. Οι παραλήπτες που χρησιμοποιούν διαφορετικές εκδόσεις Excel βλέπουν σπασμένη μορφοποίηση, αναπτύσσουν κατά λάθος όλες τις ομάδες κατά την κύλιση και τροποποιούν τη δομή χωρίς να το συνειδητοποιούν. Η μετατροπή σε PDF κλειδώνει την ακριβή διάταξή σας.


  1. Συμπτύξτε όλες τις περιττές γραμμές λεπτομερειών στο φύλλο εργασίας σας για να εμφανίζονται μόνο συνοπτικά δεδομένα.

  2. Επισκεφτείτε τον διαδικτυακό μετατροπέα Excel σε PDF.

  3. Ανεβάστε το αρχείο σας. Το εργαλείο καταγράφει την τρέχουσα συμπτυγμένη κατάσταση ακριβώς όπως εμφανίζεται.

  4. Κατεβάστε το PDF με τη διατηρημένη προβολή σας.


Οι παραλήπτες βλέπουν την επαγγελματική σας σύνοψη χωρίς τη δυνατότητα να αναπτύξουν ή να τροποποιήσουν τίποτα κατά λάθος. Τα μεγέθη αρχείων συχνά μειώνονται επειδή οι κρυμμένες λεπτομέρειες δεν φουσκώνουν το PDF. Οι μηνιαίες εκθέσεις όπου τα στελέχη χρειάζονται γραμμές σύνοψης — όχι 500 γραμμές συναλλαγών — γίνονται συνοπτικές και εστιασμένες. Αυτό καθιστά τις συμπτυγμένες γραμμές χρήσιμες όχι μόνο για την οργάνωση δεδομένων στο Excel, αλλά και για την κοινοποίηση καθαρότερων εκθέσεων.

Σύνοψη κρυφών δεδομένων με Τεχνητή Νοημοσύνη

Οι συμπτυγμένες γραμμές λύνουν ένα πρόβλημα αλλά δημιουργούν ένα άλλο: τα ενδιαφερόμενα μέρη βλέπουν «Q1 Marketing: $47K» χωρίς να κατανοούν τι περιλαμβάνει αυτό το νούμερο. Η ανάπτυξη νικά τον σκοπό της σύμπτυξης. Το διαδικτυακό εργαλείο σύνοψης PDF γεφυρώνει αυτό το κενό αναλύοντας το εξαγόμενο PDF σας και δημιουργώντας αφηγηματικό πλαίσιο.


  1. Πάρτε το PDF του συμπτυγμένου Excel σας από το προηγούμενο βήμα.

  2. Εκτελέστε το μέσω του εργαλείου σύνοψης.

  3. Λάβετε μια σύνοψη κειμένου που εξηγεί τάσεις και μοτίβα στα συμπτυγμένα δεδομένα.


Για παράδειγμα, 500 γραμμές εξόδων συμπτυγμένες σε ένα μοναδικό σύνολο μάρκετινγκ μπορεί να παράγουν: «Κύρια δαπάνη σε ψηφιακές διαφημίσεις (62%), συνέδρια (24%) και έντυπο υλικό (14%), με το Q1 να εμφανίζει αύξηση 18% σε σχέση με το Q4 λόγω εκστρατειών λανσαρίσματος προϊόντος.» Τα στελέχη αντιλαμβάνονται τον λόγο πίσω από τα συνοπτικά νούμερα χωρίς να διατρέχουν γραμμές λεπτομερειών. Το πλαίσιο χωρίς ακαταστασία είναι το επαγγελματικό πρότυπο.

Μεταφράστε το βιβλίο εργασίας σας για διεθνείς ομάδες

Η διεθνής υποβολή εκθέσεων δημιουργεί μια πρόκληση τοπικοποίησης — οι ετικέτες συμπτυγμένων κατηγοριών χρειάζονται μετάφραση για να κατανοήσουν διεθνείς ομάδες τη δομή. Η χειροκίνητη δημιουργία ξεχωριστών γλωσσικών εκδόσεων πολλαπλασιάζει τον φόρτο εργασίας σας.


  1. Εξαγάγετε το συμπτυγμένο Excel σας ως PDF.

  2. Χρησιμοποιήστε τον μεταφραστή PDF για τη γλώσσα-στόχο σας.

  3. Κατεβάστε το μεταφρασμένο PDF με ανέπαφη τη δομή σύμπτυξης.


Οι κεφαλίδες και οι γραμμές σύνοψης γίνονται αναγνώσιμες παγκοσμίως διατηρώντας παράλληλα τη λογική οργάνωσης. Οι πολυεθνικές ομάδες λαμβάνουν «T1 Ingresos por Región» αντί για «Q1 Revenue by Region», αλλά η υποκείμενη ιεραρχία παραμένει συνεπής. Ένα αρχείο πηγής δημιουργεί πολλαπλές γλωσσικές εξαγωγές με μηδενική χειροκίνητη επαναμετάφραση.


Η στρατηγική «Παγωμένης Γνώσης»: Ενώ άλλες πλατφόρμες κρατούν τους χρήστες παγιδευμένους στο περιβάλλον εργασίας του Excel, αυτή η ροή εργασίας εξάγει γνώσεις και τις κλειδώνει ως επαγγελματικά παραδοτέα. Το συμπτυγμένο Excel αντιπροσωπεύει ανάλυση σε εξέλιξη — ένα ζωντανό έγγραφο επιρρεπές σε σφάλματα. Μια συνοπτική, μεταφρασμένη έκδοση PDF αυτής της συμπτυγμένης προβολής γίνεται έκθεση. Αυτό τοποθετεί τη διαδικασία δεδομένων σας ως ολοκληρωμένη: Excel για ανάλυση, σύμπτυξη για σαφήνεια, PDF για διανομή, σύνοψη για πλαίσιο, μετάφραση για εμβέλεια.

Σύμπτυξη γραμμών στο Excel: Σύγκριση μεθόδων

Αποθηκεύστε αυτόν τον πίνακα — αυτές οι πέντε τεχνικές διαχωρίζουν τους αρχάριους από τους επαγγελματίες χρήστες Excel το 2026.





















ΣτόχοςΕργαλείο/Συντόμευση
Γρήγορη ομαδοποίησηAlt + Shift + Right Arrow
Γρήγορη κατάργηση ομαδοποίησηςAlt + Shift + Left Arrow
Μαζική σύνοψηΑυτόματη Διάρθρωση (Data > Outline)
Πλήρης εκκαθάρισηΣυγκεντρωτικός Πίνακας
Κοινοποίηση σε πελάτεςExcel σε PDF + Εργαλείο Σύνοψης

Σχετικά άρθρα